İçeriğe geç

Web sitelerinin arama motorlarında daha kolay taranmasını sağlayan SEO (Search Engine Optimization), arama motoru optimizasyonu olarak web siteleri için yapılan iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarıdır. Amaç web sitesinin değerini yükseltmek ve arama motorlarında üst sıralara taşıyarak ziyaretçi sayısını artırmaktır.

SEO Nasıl yapılır?

Web sitelerinin popülaritesini artırmayı amaçlayan SEO, internet kullanıcılarının aramalarda kullandığı kelimelere karşın web sitesinin en hızlı şekilde cevap vermesi ve arama motorlarında ilk sıralarda yer almasını sağlar. Arama motorlarına yöneltilen sorulara karşın kullanıcılar bu soruların cevaplarından sonuç almaya çalışır. SEO, bu soruları ön plana çıkarmaya yarayan çalışmalardır. Site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı yönü bulunur. Arama motorlarının web sitelerini daha iyi tanımalarını sağlayan SEO çalışmaları belli başlı başlıklarla şu şekildedir:

  • Anahtar kelime tanımlama ve yerleştirme
  • Kaliteli ve özgün içerik
  • Başlık ve açıklama etiketi
  • Sayfa yüklenme hızı
  • URL yapısı
  • Görsel kullanımı
  • Mobil uyumlu tasarımlar

Yazımızda SEO nasıl yapılır ve SEO çalışmaları nelerdir A’dan Z’ye denenmiş ve test edilmiş bilgiler bulacak ve dilediğiniz mekânda bu çalışmaları yapma fırsatına sahip olacaksınız. SEO çalışmalarına geçmeden önce site içi SEO ve site dışı SEO nedir bir göz atalım.

Seo çalışmaları çift yönlüdür

Site içi SEO çalışmaları anahtar kelimeler, içerikler, teknik durumlar ve yapısal unsurları içerir. Site dışı çalışmalar ise sosyal medya paylaşımları, backlinkler, marka bilinirliği ve otorite sahibi sinyallerle ilgili çalışmalardır. Web sitelerinin arama motorlarında ilk sayfalarda yer almaları için resmin bütününü görmek, çok hızlı sonuç almayı vaat eden kişiler ve taktiklerinden uzak durmak gerekir. Çünkü kısa sürede sonuç alabileceklerini söyleyen bu tür ucuz taktiklere başvuranlar web sitelerini hayal kırıklığına uğratmaktan başka bir işe yaramaz. SEO çalışmaları emek ve zaman isteyen detaylı ve doğru yapılması gereken ciddi çalışmalardır. Site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarının nasıl yapıldığını, ne gibi süreçlerden geçildiğini yazımızda detaylı bir şekilde bulacaksınız.

Site içi SEO çalışmaları

Site içi SEO çalışmaları, web sitesini arama motorlarına uygun hale getirmek için sitede kontrol edilebilen ve değiştirilebilen her şeyi kapsar. Bu nedenle SEO çalışmasının site içi başlatılması önemlidir. Sayfa başlığı, anahtar kelimeler, içerikler ve görsellere kişi dilediği zaman müdahale edip SEO için iyileştirme ve revize yapabilir. SEO çalışmalarını bir yatırım gibi düşündüğümüzde bu yatırımdan en yüksek getiriyi sağlamak için hangi teknikler kullanılmalı bunları inceleyeceğiz.

Anahtar kelimeler

Anahtar kelimeler site içi SEO çalışmalarında önemli olup web sitelerini arama motorlarının sevdiği siteler haline getirmede etkilidir. Anahtar kelimelerin tanımlanması ve yerleştirilmesinde ise, bazı faktörlerin göz önünde bulundurulması doğru anahtar kelime seçimi ve kullanımı için itina ister. Bunlar;

  • Anahtar kelime ya da kelime grubunun arama hacmi
  • Rekabet gücü yüksek anahtar kelime seçimi
  • Amaç olarak güçlü anahtar kelimelerin seçimidir.

 

  1. Anahtar kelime ya da kelime grubunun arama hacmi

Anahtar kelime ya da kelime grubunun arama hacmi, bu kelimelerin arama motorlarındaki aylık aranma miktarıdır. Bir anahtar kelimenin arama hacminin yüksek olması kullanıcılar tarafından çok arandığını gösterir. SEO çalışması yapan biri için kullanıcıların nasıl davrandığını ya da davranmayı düşündüğünü göstermesi bakımından son derece önemli olup SEO için ciddi ipuçları verir. Site içi SEO çalışmasından yüksek verim almak isteyenlerin kullanıcı davranışlarını incelemeleri gerekir.
Anahtar kelime seçiminde içeriklere uygun en fazla trafiği alan anahtar kelimeler için Google Anahtar Kelime Planlayıcısı iyi bir yol gösterici olarak SEO çalışması yapanların işini kolaylaştırmaktadır.
Web sitenize yön vermek için kullanıcıların konuştuğu dilden konuşmalı, bunun için de arama hacmi yüksek anahtar kelimelere yönelik bir SEO çalışması yapmalısınız. Aksi takdirde yaptığınız SEO çalışması bir işe yaramayacak ve vaktinizi boşa geçirmiş olacaksınız.

  1. Rekabet gücü yüksek anahtar kelime seçimi

SEO çalışmalarında amaç web sitesini arama motorlarında ilk sayfalara taşımaktır. SEO çalışması yapan biri, web sitelerini arama motorlarında ilk sıralara taşımanın ne kadar zor olduğunu bilir. Rekabet gücü yüksek anahtar kelimelerin kullanılması web site trafiğini arttırmada etkili olup para kazandıran ve aranma hacmi yüksek kelimelerdir. Özellikle aranan anahtar kelimeye karşı arama motorlarında büyük markaların çıkması, anahtar kelimenin rekabet gücünün yüksek olduğunu gösterir. Yani bu tür anahtar kelimelerin seçimi tecrübeli bir SEO uzmanı için ön plana çıkan bir çalışmadır.

  1. Amaç olarak güçlü anahtar kelime seçimi

Amaca hizmet eden anahtar kelimelerin seçimi arama hacmi kadar önemlidir ve kullanıcı psikolojisini anlayıp ona uygun bir yaklaşım sergilemektir. Çok daha fazla trafik alacak anahtar kelimelere odaklanmak anahtar kelimenin aranma nedenini ortaya koyma bakımından iyi bir dönüş demektir. “Turistik otel” kelimesi amacı zayıf bir anahtar kelimedir. “Turistik otel için ipuçları” ise amacı güçlü bir anahtar kelime olarak çok daha geniş bir kitleye hitap eder. Bu nedenle anahtar kelime seçiminde iyi bir analiz yapılmalı, trafik alacak güçlü anahtar kelimeler seçilerek etkili bir SEO çalışması yapılmalıdır.

Kaliteli ve özgün içerik

Site içi SEO çalışmalarından olan kaliteli ve özgün içerik kullanımı, web sitelerinin arama motorlarında taranmasında önemli bir kriterdir. Arma motorları daima kullanıcıya en iyisini sunmaya çalıştığından benzer veya kopya içeriklere sahip bir web sitesini ilk sayfalara taşımaz. Kaliteli ve özgün içerik kullanımında dikkat edilmesi gereken noktaları incelediğimizde konu daha iyi anlaşılacaktır.

  1. Anahtar kelimelerin içeriğe eklenmesi

Anahtar kelime seçiminin SEO çalışmasında ne denli önemli olduğundan bahsetmiştik. Seçilen anahtar kelimelerinin içeriklerde kullanılması kaliteli bir içerik üretimi için zorunluluk olup gerektiği kadar kullanılarak içerik güçlendirilmelidir. Çünkü arama motorları anahtar kelimeleri aktif olarak kullanır. İçeriğin ne olduğunu, hangi konu hakkında bilgi verdiğini anahtar kelimeler sayesinde değerlendirir. Bu durumda içerikte anahtar kelimeleri kullanarak arama motorlarının dikkatini çekebilirsiniz.

Doğru kullanılan anahtar kelimeler sayesinde arama motorlarına en doğru sinyal gönderilecek ve içeriğin neden bahsettiği onlara doğru bir şekilde anlatılacaktır.
Anahtar kelime kullanımında aşırıya kaçmak veya gereğinden fazla kullanmak ta doğru değildir. Bu durumda arama motorları web sitesine ceza kesecektir.
Anahtar kelimeleri ek almadan doğal bir konumda kullanmak gerekir. Hatta destekleyici anahtar kelimelerle içerik daha da güçlendirilebilir. seo nedir

  1. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımı

Aranma hacmi daha az olan uzun kuyruklu anahtar kelimeler birkaç kelimeden oluşur. Turistik otel bir anahtar kelimedir. Turistik otel seçiminde ipuçları nelerdir cümlesi ise uzun kuyruklu bir anahtar kelimedir. Her ne kadar aranma hacmi düşük olsa da bazı spesifik sorulara cevap vermesi bakımından tıklanma oranı yüksektir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımında bazı noktalara dikkat ederseniz istediğiniz geri dönüşleri alabilirsiniz. Mesela içerikte doğal durmalı, en anlamlı olduğu konumda yer almalıdır. Dilbilgisi kurallarına uyulmalı, anlam bakımında içerikle aynı doğrultuda ilerleyecek şekilde kullanılmalıdır.

  1. İçerik uzunluğu

İçerik uzunluğu içeriğin amacına, konusuna ve alanına göre faklı uzunluklarda olabilir. Yani içerikler için ideal bir uzunluk yoktur. Fakat içerik uzunluğunun arama motorları için bir kriter olduğu unutulmamalıdır. Hazırlanan içerik kısa ve zayıf ise arama motorları bu içeriği kullanışlı ve faydalı bulmayacak, sıralama sahibi olmaya yardımcı olmayacaktır.
Hazırlanacak olan içerik uzunluğunun ne olması gerektiği konusunda yapılacak şey, anahtar kelimelere karşı arama motorlarında ilk sıralarda yer alan içeriklere bir göz atmak olacaktır. Sıralamaya girecek bir içerik hazırlamak istiyorsanız karşınıza ilk çıkan içeriklere bir göz atın ve uzunluklarına bakın. İlk sıralarda yer alan içerikler 1000-2000 kelime gibi bir uzunluğa sahipse, onlarla rekabet edebilmek için daha uzun ve daha faydalı bir içerik üretmelisiniz. Kelime kalabalığından ziyade bilgi verici, değerli ve kaliteli uzunlukta bir içerik üretmek gerekir. seo nedir

  1. Özgün içerikler

Özgün içerikler kopya olmayan yani benzersiz olup arama motorlarının sevdiği içeriklerdir. Çünkü arama motorları kopya içeriklerden asla hoşlanmaz ve kopya içerik bulunan siteye ceza keser. Web site içeriğinin emek ve çaba ile özgün hazırlanması yerine kopya ile ilerlemeye çalışmak web sitesine yarardan çok zarar verir.

Google, içerikteki özgün olmayan bir cümleyi bile olduğu gibi alındığında kopya görüyor. Arama motorlarının sevdiği bir web sitesi olmak istiyorsanız mutlaka özgün içerikler üretmeli, hedef kitlenize kendi içeriklerinizle hitap etmelisiniz.

  1. İçerik değeri

Arama motorlarının seçicilik kirterleri her geçen gün iyileştirilip geliştiriliyor. İçerik değeri her ne kadar kişisel bir yaklaşım gibi görülse de artık iyi ve kötü içerik ayrımı arama motorları tarafından gayet iyi yapılıyor. Kaliteli bir içerik, yapılan sorgulamalara cevap veren değerde olup web sitesini arama motorlarında ilk sıralara taşıyan içeriktir. İçerikler kullanıcılar için değerli ise web sitesinin sıralama alması kaçınılmazdır. seo nedir

Başlık ve açıklama etiketi

Meta veri veya metadata, web sitesi hakkında arama motorlarına ve kullanıcılara bilgi veren HTML kodudur. SEO çalışması için en önemli iki meta veri ise başlık etiketi ve açıklama etiketidir. Her iki etiket arama motorlarına ve kullanıcıya web site sayfası hakkında net bilgi verir.

  1. Başlık etiketi

HTML kodunu bir parçası olan başlık etiketi, bir web site sayfasında yer alan en önemli SEO öğesidir. Öyle ki, başlık etiketi ile arama motorlarına içeriğin bulunduğu linkin tanımı yapılır ve böylece sayfa sıralaması arama motorları tarafından belirlenir. Yani sıralamayı belirlemede başlık etiketi önemli bir rol oynar.

Başlık etiketi nasıl kullanılmalı? seo nedir
Bir kere başlık 40-55 karakteri geçmemeli. Bu uzunluğun aşılması durumunda başlığın bazı kısımları arama motoru tarafında kesilecektir.
Temel anahtar kelime başlık etiketinin ilk kısmında kullanılmalıdır.
Her sayfada özgün ve etkileyici bir başlık kullanılmalıdır.

  1. Açıklama etiketi

Arama motoru sonuçlarında birkaç satırlık gözüken kısımlar olup sayfa ile ilgili bilgi verir. Sayfanın içeriği ve hangi konu ile ilgili olduğuna dair açık ve net ifadeler yer alır. Okuyucuya değer katan, anlam bakımından kaliteli ve değerli olan bir açıklama etiketinin Google’ın web site sıralamasını belirlemedeki etkisi kayda değerdir. İdeal uzunluğu 110-160 karakter olarak belirlenmiştir. Açıklama etiketi kolay okunmalı, yazı hakkında net bilgi vermeli ve her sayfa için özgün olmalıdır.

Sayfa yüklenme hızı

seo nedir
Sayfa yüklenme hızı, ziyaret edilmek istenen web sitesinin açılış süresini ifade eder. Zamanla yarışılan günümüzde sayfa yüklenme hızı yavaş olan bir web sitesinin açılmasını kullanıcılar beklememekte, 1-2 saniyede açılmadığı takdirde sıkılıp aramadan vazgeçmektedir. Bu negatif sinyal de Google tarafından anında yakalanır. Üstelik yavaş açılan bir siteye daha sonra geri dönüş yapmayanların sayısı ise yapanlara göre çok daha fazladır.
Sayfa yüklenme hızın tek başına iyileştirmek eğer bir programcı değilseniz çok zor olabilir. Fakat sayfa yüklenme hızını bazı araçlar kullanarak iyileştirebilir, Google’ın sunduğu PageSpeed Insight aracı sayesinde web sitenizin durumunu elde ettiğiniz skorlarla anında kontrol edebilirsiniz.

100 üzerinden 85 ve üzeri skor alan sayfalar iyi kabul edilir. Sayfa yüklenme hızının iyileştirmek için bir SEO uzmanı ile irtibata geçmek ve web sitesini her zaman farklı araçlarla test ederek hız konusunda emin olmak için durumunu gözler önüne sermek gerekir.

URL yapısı

seo nedir
WordPress kullananlar için URL eklentisi, web sitesini oluşturmada SEO açısından web sitesine otorite kazandıran bir özelliktir. Basit ve net bir URL adresi arama motorlarının web sitesini daha kolay tanımasını sağlar. www.xyz.com/blog/konu adı gibi bir URL adresini arama motorlarının tanıması kolaydır.

Web sitesinin mümkün olduğunca düz tutulması ve gereksiz alt dosyaların oluşturulmaması önemlidir. Oluşturulan her dosya ve alt kategoriler web sitesinin otorite kaybetmesine neden olur. Alınan backlinkler, sosyal medya sinyalleri, alan adı, yaşı ve marka bilinirliği web site otorite durumunu belirleyen unsurlardır. Yüksek otorite sahibi büyük markalardan alınan backlinklerle otorite durumunu güçlendirebilir, basit bir URL adresi ile daha kolay otorite sahibi olabilirsiniz.

Görsel kullanımının SEO’ya etkisi

SEO çalışmalarını iyileştirmede görselleri kullanmak sıkça başvurulan bir yöntemdir. Görsellere isim verilir ve anahtar kelime ile uyumlu hale getirilir. Alt etiketi ile kullanılan görseller, SEO bakımından geri dönüşü güzel çalışmalardır. Yalnız içerikte olduğu gibi görsellerde, görsel isimlerinde ve alt etiketlerde özgünlük çok önemlidir. Alt etiketle birlikte kullanılacak metin, anahtar kelimelerin kullanıldığı etkileyici bir içerik olmalı ve arama motorlarında henüz görseli görmeyen kullanıcılara görsel hakkında bilgi vermelidir. Görsellere isim belirlemede ve alt etiketlerde işin kolayına kaçıp kopya yoluna giderseniz Google bu durumu hiç hoş karşılamayacak ve kısa sürede negatif etki büyüyecektir. Geri dönüş için tek-tek görsel isimlerini ve alt etiketle birlikte içerikleri güncelleştirip özgünleştirme ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Mobil uyumlu tasarımlar ( Seo Nedir)

Google’ın en son mobil uyumlu olmayan siteler için ceza keseceği açıklamasını henüz duymamış olanlar için açıklayalım. Artık Google mobil dostu olmayan siteleri cezalandırmaya başlayacak. Akıllı cihazlardan yapılan internet aramalarında kullanıcılara iyi bir gezinti sunmayan web sitelerinin gelecekte pek de şanslı olduğu söylenemez. Zira kullanıcılar artık 7/24 akıllı cihazlardan internete bağlanıyor ve ilk ürün ve hizmet aramasını internette yapıyor.
Mobil arama trafiğinde düşüş yaşayan bir web sitesinin gerçekte mobil dostu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Mobil dostu bir site oluşturmak içinse size vereceğimiz ipuçlarını değerlendirebilirsiniz.
Hangi kaynaklardan mobil trafik aldığınızı kontrol edin. Bunun için bir Google Analytics hesabı oluşturabilir, organik trafiğinizi görebilirsiniz. Google Analytics servisinde açılan hesapla organik arama konusunda web sitenizin verilerini gözden geçirebilir, bu verileri izleyerek sitenizin mobil dostu olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Mobil dostu web sitelerinin mobil uyumlu tasarımları vardır. Temalar ve site sayfaları akıllı cihazlarda düzgün bir biçimde gözükecek tasarımdadır. Duyarlı tasarımlar web sitelerinin mobil dostu olmalarında en belirgin kriter olarak, mobil cihazlarda web sitelerinin cihaza uyum sağlayacak şekilde görüntülenmesini sağlar.

Web sitenizi bir tasarımcı ile anlaşarak mobil uyumlu hale getirebilir, Google’ın web sitenizi mobil uyumlu bir site olarak tanımasını sağlayarak sıralamaya girmeyi başarabilirsiniz.

Sonuç olarak: İnternet, ya da internet denilince ilk akla gelen Google, günümüz dünyasında ürün ve hizmet araştırması yapılan bir arama motoru olarak aklımıza gelen her şeyi araştırdığımız bir platformdur. Aklımıza takılan, ihtiyacımız olan veya merak ettiğimiz her şeyi arama kutusuna yazıyor ve aramayı yaptırıyoruz. İlk karşımıza çıkan sitelere girip sorularımıza cevap arıyoruz. İşte bu ilk sayfalarda yer almak isteyen bir web sitesi için önemli olan SEO, uzun vadeli düşünülmesi gereken bir iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını kapsar. Zamanla web sitesini üst sırlara taşıyan ve trafik almasını sağlayan SEO çalışmalarının elbet bir maliyeti de olacaktır. Fakat sonuçta hedef müşteri kilesini yakalamak ve kazancınızı arttırmak da var.

Firmanızın internette 7/24 açık bir işletmesi olan web sitenizi SEO uyumlu hale getirmeniz demek, web sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısını artırmanız ve potansiyel müşterilerinizin ihtiyacına cevap verir hale getirmeniz demektir. Site içi ve site dışı SEO çalışmaları yanında yardımcı SEO araçlarını da kullanabilir, bireysel veya kurumsal web sitenizi profesyonel bir SEO uzmanı eşliğinde Google ve kullanıcı dostu haline getirerek hedefine ulaştırabilirsiniz.

+905543540504