Adobe önümüzdeki 3 yıl içinde bütün uygulamalardan Flash uzantılarını kaldıracağını açıkladı. Chrome, Safari, Microsoft Edge gibi servislerde kullanımın çoktan durdurduğu Flash uygulaması, Adobe tarafından 2020 yılının sonuna kadar tamamen kaldırılmış olacak. Bunun yanı sıra, Apple, Facebook, Google, Mozilla da ayrıca Adobe’u kendi planlarını açıklayarak destekliyorlar.
Flash nedir? Adobe neden Flash’ı kaldırma kararı aldı?
Flash bildiğimiz üzere, animasyonlar, videolar gibi görsellerin oynatılmasında veya mobil, masa üstü uygulamaların ve oyunların kullanımı için ortaya çıkmış bir multimedya yazılım platformu. Şu an hala Flash kullanan birçok oyun, video veya eğitim sitesi olmasına rağmen, Adobe 2020’nin sonuna kadar Flash’ı destekleyeceğini ve daha sonra güncellemeleri kaldırıp, tamamen kullanımı durduracağını açıkladı.
Flash’ın tarihçesi biraz karışık olsa da, 1996 yılında Macromedia’nın küçük bir şirket olan FutureSplash’ı satın almasıyla başladı. Daha sonra 2005 yılında Adobe, Macromedia Flash Player’ın sahibiydi.
Ancak Adobe’un bu değişikliğe gitme sebebinin son yıllarda hiç kimsenin Flash tarzı bu uzantıları kullanmayı tercih etmemesi olduğunu tahmin edebiliriz. Gerçek şu ki, zaten Flash dışındaki diğer multimedya uzantıları uzun zamandır kullanılmıyordu. Hatta geriye kalan tek uzantı için Flash diyebiliriz, o da teknik olarak son 3 yılını yaşıyor.
Apple, Facebook, Google, Mozilla kendi iptal planlarını ayrıca duyurdu
Apple için, 2010 yılında Steve Jobs’un Flash teknolojisini eleştiren sözlerine baktığımızda, Flash’ın kaldırılması konusundaki oynadığı olumlu rolü gözardı edemeyiz. Apple’a göre, iPhone, iPad ve iPod kullanıcıları yıllardır zaten Flash uzantısı olmadan cihazları kullanabiliyorlardı. Mac’ler için ise, Safari Flash plugin’i yürütmek için ayrı bir onay istiyor.
Facebook’a baktığımızda, zaten Flash gerektiren oyunları kendi bünyesinde destekliyor. Onun dışında, 30 Ağustos ve 25 Ekim tarihleri arasında Flash’ı kullanmadan oyunların nasıl geliştirileceğine dair bir seminere de ev sahipliği yapacak olan şirket de Flash’ın kaldırılmasının destekçilerinden.
Geçtiğimiz yılla birlikte Flash için kullanıcıların iznini soran Google da 2018 baharında bu yöntemi daha da arttırıp, 2020 yılında Flash kullanımını tamamen bitirmiş olacak.
Microsoft Edge ve Internet Explorer için Flash’ı default olarak etkisiz hale getirmeyi hedeflerken, Mozilla da önümüzdeki 1-2 yıl içinde Firefox kullanıcıları için Flash kullanım tercihi kullanıcıya bırakıp, 3 yıl içerisinde Flash’ı tamamen rafa kaldıracak şirketler arasında yer alıyor.
Bu esnada Adobe HTML5 uzantısını desteklemeye devam etmeyi planlıyor. Kısacası, uzun vadede bakıldığında, Adobe Flash kullanmadan içerik üretmek isteyen tasarımcılara destek verip ve hatta HTML5 kullanımını daha ileriyi taşımayı hedefliyor.