Tabelalar yapılırken, genelde tabela yaptıran firma/kişi, sadece tabelayı yaptırdığı işyerine veya mekana yakışması ve uyumlu olmasına dikkat ediyor. Oysa sadece bu yeterli değil. Bu şekilde aslında sokaklarımızda bir görüntü kirliliği oluşuyor diyebiliriz. Bir caddede rengarenk birbiriyle uyumsuz yan yana bir sürü tabela
Özellikle sıklıkla ziyaret edilen cadde ve sokaklarda işyeri tabelalarının mimariye uyumlu şekilde yapılması gerekir. Böylece tabelalar mimari ile bir bütünlük sağlar ve hoş bir görüntü elde edilebilir.
İşyeri sahiplerine tavsiyemiz, zorunlu olmasa bile, sadece işyerine değil çevredeki genel görünümü dikkate alarak tabela ve işaretleri yaptırmalarıdır. Böylece sokaklarımız daha güzel görünecektir.
Son yıllarda, tabela üretiminde kalite ve fiyat anlamında ciddi değişiklikler olmuştur. Bu noktada teknolojik anlamda kullanılan cihaz ve teçhizatın çok etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Edirne’de dijital baskı tekniğinin piyasada olmadığı yıllarda folyolar kesilerek tabela üzerinde tek renk şekiller ve yazılar şeklinde yazılıyordu. Bu şekilde görselleştirme yapılmaya çalışılıyordu. Daha sonra dijital baskı makinesinin reklam piyasasına girmesiyle beraber, tabela sektöründe değişim başladı. Artık bu dev printer branda ve kağıt malzemelerin üzerine yazıları yazabilmekle kalmıyor, aynı zamanda resimleri de basabiliyordu.
Bu şekilde daha kaliteli ve görsel olarak çok daha güzel işler yapılmaya başlanmıştı, ancak dijital makinelerin piyasadaki azlığı ve metrekare baskı fiyatlarındaki yükseklik maliyet anlamında tercih edilebilirliği engelliyordu. Son yıllarda, dijital baskı makinelerinin piyasada çoğalması, metrekare fiyatlarının düşmesine neden oldu. Bu kullanım alanını oldukça artırmıştır ve tabi ki vinil germe tabelaların üretim maliyetlerinin de düşmesine sebep olmuştur.
Royter kesicisinin piyasada olmadığı zamanlarda tabelaları kare olarak tasarlamaktan başka çaremiz yoktu. Öyle ki her yerde kare olarak tasarlanmış tabelalar görmekteydik.
Daha sonra Royterin piyasaya girmesi ile alüminyum, pleksiglass ve diğer malzemeleri kesebilme imkanı oldu. Bu sayede kare tabelalardan ziyade daha şekilli oval hatlarda, ve oyma dediğimiz tabelalar görmeye başladık. Son yıllarda Royter makinelerindeki gelişim ve piyasalarda sayı olarak artması kesim fiyatlarını düşürdü. Bu da tabela üretim fiyatlarına yansıyarak, tabelaların, tabela yaptıran son müşterilere daha makul ulaşılabilir fiyatlardan tabela sahibi olma imkanı tanıdı.
Son yıllarda sıklıkla görmeye alıştığımız neon ve led tabelalar, firmalar tarafından tercih edilmektedir. Bunun başlıca nedeni led ve neon tabelaların fark edilebilirliğinin diğerlerden çok daha fazla olmasıdır. Özellikle dünyadaki led ışık teknolojisindeki gelişim kendini tabela sektöründe de göstermiş, led ışığın diğer ışıklara göre uzun ömürlü olması ve fiyatlarının eskiye göre daha makul olması bunda etken olmuştur. Ancak led ve neon tabelaların, vinil germe ve alüminyum tabelalara göre fiyatlarının yüksek olması, firmaları hala zorlamaktadır