İçeriğe geç
mizanpaj-nedir-edirne

Mizanpaj Nedir? Mizanpaj (Sayfa Düzeni) Nasıl Yapılır?

Mizanpaj, kelime anlamı olarak gazete dergi gibi yayınlarda sayfa düzenidir. Görsel sunum, mizanpaj (sayfanın düzenlenmesi) ve kompozisyonlar üretmek anlamındadır.

Gazetecilikte ve dergi sayfalarında haber kadar önemli bir unsur da okuyucuya hangi mesajın en iyi şekilde nasıl aktarılacağını tayin etmektir. Mizanpaj veya sayfa düzeni denilen bu çalışma kişileri etkilemekte ve haberi ya da verilmek istenen mesaja odaklanmayı sağlar.  Sağlam bir mizanpaj ve düzenli bir içerik yayın organlarının önemini artırır.

Sayfa düzenlemesinin gerçekten de göz ardı edilmemesi gerekir. Günümüzde içerik yanında görsel sunum da önemlidir. Düzenli, bir görünüm verilmek istenen mesajı daha da önemli kılar. Mizanpaj görselliği günümüzde daha çok bilgisayar destekli yapılmaktadır. Afiş, gazete,broşür, katalog, kartvizit, dergi vb. medya organları için çok önemlidir.

Mizanpaj Nasıl Yapılır?

-Zihinsel tasarım

-Kabataslak çizim

-Tasarımın prototipinin kağıda aktarımı

-İçeriğe uygun görselin seçimi

-Yazım puntosu ve başlık seçimi

-Etkili bir yazı tipi

-Grafik kurgulama

-İçerik ve görsel sıralamasının uyumu

Sayfa Düzenlemesi Yaparken Hangi Programlar Kullanılır?

CorelDraw matbaa ve ajanslarda kullanılan en temel programdır. Ancak bilinenin aksine profesyonel bir grafik tasarımcı, Adobe indesign programı ile sayfa düzenleme çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

Diğer programlar, sayfa düzenlemesini yaptığınız kitap, dergi, gazete ve ya broşürün bir bakışta tamamının görünmesine imkan vermezken, indesign programında bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Çünkü tüm sayfalar önünüzde sıralı şekilde açıktır.

Hız konusunda ise diğer programlar indesign programı ile kıyaslanamaz bile. Diğer programlarda kullanılan nesneler dosyanın içerisine kaydedilir. Bu nedenle ne kadar çok obje kullanırsanız, çalışma esnasında dosya boyutunun büyümesinden dolayı programınızda yavaşlama olacaktır.

Indesign programı ise kullanılan öğelerin sadece önizlemesini çekip, çalışma dosyasına gömme işlemi yapmadığından zaman açısından çok büyük avantaj sağlamaktadır.

Ayrıca diyelim ki onlarca, hatta yüzlerce sayfalık bir kitap mizanpajı hazırlattınız. Ancak yazı tipini değiştirmeye karar verdiniz. Farklı bir program ile bu işlem çok uzun zaman alırken, Grafik tasarımcınız adobe indesign programı ile sayfa düzenlemeleri yapmış ise tek tıklama ile bu işlemi hızlıca gerçekleştirebilir.

Detaylı bilgi ve fiyat teklifi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.




 

 

+905543540504