İçeriğe geç

Piyasalardaki rekabet arttıkça, markalar yaratıcı reklamlar ve pazarlama stratejileri kurgulayarak hedeflerini tutturmaya çalışırken, henüz reklamın önemini kavrayamamış oldukça fazla firma var.

 

Her konuda profesyonel destek almayı ihmal etmeyen firmalar, reklam konusunda genellikle üretim alanında profesyonel olan firmaları tercih ederler. Tasarım ajansları pek tercih edilmez. Hal böyle olunca üretim odaklı firmalar, basılı materyaller ve ya açık hava reklamları olsun, ölçülendirme, fiyatlandırma ve teslimat olarak olaya bakarlar.

 

Bir reklam ajansı ile çalışan ve kurumsal kimliği hazırlanmış, üretime hazır halde dosyalarını paylaşan bir firma ile, hiç bir görsel çalışması olmayan, saatlerce grafik tasarım çalışması yaptıran bir firmaya, grafik tasarım ücreti dikkate alınmadan, üretilecek malzeme aynıysa, aynı fiyat verilir.

 

Şimdi bazılarınız soruyordur, hangi şehir bu? Tabi ki Edirne.

Elbette ki başka küçük şehirlerde de bu durumun yaşanıyor olabileceğini tahmin etmek hiç de zor değil.

 

Kadrolaşmış ve neredeyse “kurumsallaşmış” olan üretim bazlı çalışan firmalarda, diğer firmalara nazaran çalışan sayısı fazla olmasına karşın, grafik tasarımcı kadroları genellikle en zor doldurulan departmandır.

 

Günümüzde her sektörden aynı seslerin yükseldiğini duymak hiç de zor değil. “Eleman yetişmiyor.” Hangi sektörde neler oluyor pek bilemiyorum ama en azından grafik tasarım alanında nelerin olduğunu söylemek mümkün.

 

Bu aslında bir zincir. Sektör ne olursa olsun, işi yapan kişinin sarf ettiği emeğin karşılığında bir işçilik bedeli her zaman fatura edilir. Ancak matbaalar ve reklam şirketlerinde hali hazırda bulunan grafik tasarımcıların yanına müşteri oturur, çalışmalar hazırlanır ve yapılacak işe göre fiyatlandırma yapılır. Bu fiyatlandırma yapılırken, kullanılacak malzemelerin maliyeti, satış fiyatı, üretim esnasındaki işçiliğin bedeli ve yapılacaksa montaj işlemlerinin maliyeti hesaplanarak bir fiyat verilir. Asla “grafik tasarım” diye bir kalem hesaba katılmaz. Böylece grafik tasarımcıların, diğer kadrolarda çalışan profesyoneller gibi işletmeye işçilik kalemi üzerinden kar ettirmeleri mümkün olmaz. Bu döngü bu şekilde süregeldiği için bu kadrolara olması gereken değer verilmez ve haliyle diğer sektörlere nazaran çekiciliği ve tercih edilirliği azalır. Grafik tasarımcılığa kararlı şekilde başlamış olan bir çok kişi bile sektör değişikliğine gider böylece kadroları doldurmak zorlaşır.

 

+905543540504