2025 takvimi vektörel pdf –Miladi Takvimin Tarihçesi ve Kullanımı
Miladi takvim, Hristiyan dünyasında yaygın olarak kullanılan güneş takvimidir. Bu takvim, MÖ 45 yılında Jül Sezar tarafından Julius takvimi olarak tasarlanmış ve daha sonra MS 6. yüzyılda Papa I. Gregorius tarafından revize edilmiştir. Gregoryen takvim olarak da bilinen bu takvim, dünya çapında en yaygın kullanılan takvimdir.
Julius Takvimi
Julius takvimi, Roma İmparatorluğu döneminde kullanılan takvimdir. Bu takvim, bir yılın 365 gün olduğunu ve her dördüncü yılın artık yıl olarak kabul edildiğini öngörmüştür. Artık yıl, Şubat ayının sonuna bir gün eklenerek belirlenmiştir. Julius takvimi, günümüzde kullanılan miladi takvimin temelini oluşturur.
Gregoryen Takvimi
Gregoryen takvim, Papa I. Gregorius tarafından MS 6. yüzyılda revize edilmiştir. Bu takvim, Julius takvimine benzer şekilde yılın 365 gün olduğunu ve her dört yılda bir artık yılın olduğunu kabul eder. Ancak, Gregoryen takviminde artık yılın belirlenmesi için farklı bir yöntem kullanılır. Gregoryen takvimde, 100 yılın tam katları olan yıllarda artık yıl kabul edilmez. Ancak, 400 yılın tam katları olan yıllar artık yıl olarak kabul edilir. Bu düzenleme, takvimin doğru şekilde seneleri belirlemesini sağlamak için yapılmıştır.
Gregoryen takvim, günümüzde 12 ay ve her ayda 28 ila 31 gün olacak şekilde düzenlenmiştir. Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşur. Şubat ayı 28 veya 29 gün sürer ve her dört yılda bir artık gün eklenerek 29 gün olur.
2025 Yılı Takvim
Miladi Takvimin Kullanımı
Miladi takvim, Hristiyanların Noel’in doğumunu kutlamak için kullanılan takvimdir ve bu nedenle özellikle Hristiyan ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Ancak, Gregoryen takvim aynı zamanda birçok laik olay ve resmi tatil için de kullanılmaktadır. Ayrıca, Gregoryen takvim birçok ülkede hükümetler tarafından resmi olarak kabul edilmiştir ve birçok küresel organizasyonun, örneğin Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından kullanılmaktadır.